Boerenverstand

S2-E18: Gerard van der Hulst: Moet de complexiteit van het voedselsysteem op de schouders liggen van de (jonge) boer?

Boerenverstandpodcast Season 2 Episode 18

Gerard Van der Hulst heeft een melkveebedrijf met 180 koeien in Hazerswoude. Hij is al de 10e generatie boer en het doorgeven van de boerderij was altijd vanzelfsprekend in zijn familie. Echter, Gerard is er de laatste tijd niet van overtuigd of hij nu nog een van zijn vier kinderen gaat aansporen om zijn pad te volgen.

Het boerenbestaan is complexer dan ooit. De maatschappij, politiek en consument verlangen dierenwelzijn, maar ook minder antibiotica gebruik, minder stikstof- en CO2 uitstoot, tegengaan van bodemdaling en behoud van biodiversiteit. Om het economisch interessant te houden moet dit alles zo goedkoop mogelijk met maximale productie. Of de consumenten werkelijk dit alles eisen is de vraag, maar in ieder geval voelen sommige boeren, zoals Gerard, deze verantwoordelijkheid.

Om zijn boerderij te verduurzamen en bij te verdienen heeft Gerard afgelopen jaar geïnvesteerd in 1900 zonnepanelen. Een van zijn Investeringen met een lange tijdshorizon. Ondertussen maakt de snel veranderende wet- en regelgeving het ingewikkeld om de regie te behouden en ziet hij de overheid als zijn grootste bedreiging.

Gerard komt het liefst direct in contact met de eindgebruiker van zijn producten om meer regie te hebben en om economisch duurzaam te kunnen produceren. In dit gesprek legt Gerard uit wat hij precies bedoelt met economisch duurzaam en in welk toekomstscenario er een 11e generatie komt op de boerderij in Hazerswoude.